4. Slatinský jarmok

17.06.2014 10:00

17. 6. 2014 Hustopečská chasa a cimbálová muzika Eliška letos třikrát vyrazí na Slovensko, poprvé se tak stalo tento víkend.

Tanečníci a maminky z Hustopečí se v doprovodu muziky z Velkých Němčic na sobotním Slatinském jarmoku ve Zvolenské Slatině stali jedinými krojovanými zástupci České republiky. Taneční kroužek chasy čekalo dvojí vystoupení, maminky naopak smažení belešů a podávání játrové pomazánky. Čtvrtý ročník akce totiž snoubil folklorní zážitky a tradiční gastronomii.

„K účasti na akci jsme byli osloveni při naší druhé loňské návštěvě partnerské obce Habovka, kdy si jedna z organizátorek velkolepě pojatého jarmarku moc přála, aby vylákali i někoho z Moravy. Vyměnili jsme si kontakty a takřka bezprostředně poté krojované ze Zvolenské Slatiny pozvali na náš lednový krojový ples. Tehdy dojeli v zaplněném zájezdovém autobuse a stali se ozdobou večera. Nyní jsme jejich účast oplatili, jak je tomu zvykem“, líčí Pavel Košulič.

Úderem sobotní desáté hodiny se rozběhl v ulicích Zvolenské Slatiny jarmark za společného zpívání lidové písně Borovka, borovka. Krátce se představily zúčastněné soubory ze Slovenska, Maďarska, Rumunska i Hustopečská chasa. Kromě pokrmů si na stánku chasy bylo možné i okoštovat víno a nechat se pozvat na návštěvu Hustopečí. Po ukončení jarmarku chasa s jejich již stálou doprovodnou muzikou vystoupila v rámci galaprogramu folklorních souborů a druhého dne ráno, po zazpívání písně Bože, cos ráčil na bohoslužbě v kostele, došlo na rozloučení a cestu domů.

Fotogalerie: plus.google.com/photos/108551184596223486465/albums/6025440160345706577?banner=pwa