Šlahačka na Velikonoční pondělí

01.04.2013 00:00

Chlapci z naší chasy čapnó žile, který si upletou z čerstvě řezaných vrbových prutů a obejdou všechna děvčata, co v kroju chodí, aby si vykoledovali malovaný vajíčko. Nedivte se proto, když nás doma z venku uslyšíte vyzpěvovat Chodím, chodím, hore po dědině aj.

"Vážnost a půst předchozích dnů je střídána slavnostní pochůzkou chlapců i ženatých mužů – mužáků na Velikonoční pondělí. Krojové chasy obchází jednotlivé domy se svobodnými děvčaty a šlehají je žilou spletenou z vrbového proutí s pestrými mašlemi. Za tuto „šlahačku“ se jim dostává bohatého pohoštění i tradičně zdobených kraslic. Na Červené pondělí časně zrána hospodář začal v chalupě vymrskávat hospodyni, aby jí vyhnal zlý jazyk, za ním mrskal pacholek děvečku, bratr sestru, to aby pamatovaly na očistec a každý žádal po malovaném vajíčku. Alespoň jedno muselo být červené – symbolizovalo tak živou plodnou sílu. Právě tento kolektivní obyčej nejvíce přetrval do dnešní doby, i když o zvyku úterním, kdy děvčata měla své sólo na návsi a ženy v domech, to již bohužel neplatí."

zdroj: www.mas-moravsky-kras.cz/create_file.php?id=410

"Červený pondělek – šlahání žilou je zvykem, který má kořeny u pohanských předků. Mělo dívkám zajistit zdraví, štěstí a píli, vdaným ženám
plodnost a zdraví. Hospodář měl povinnost vyšlahat domácí čeládku, aby nebyla líná a dobře plnila své úkoly. Za vyšlahání rozdávaly ženy barvená vajíčka – vajíčko jako zárodek nového života. V čem se vajíčka barvívala, když se nedaly koupit barvy? Barvila se v tom, co dala příroda. Můžete zkusit tato přírodní a zaručeně ekologická barviva:
žlutá - za slámy a šafránu ( to by teda bylo pěkně drahé)
žlutozelená - čaj, oves, kmín, zázvor, lipový květ
zelená - barvínek, kopřivy, jmelí, petrželová nať
červenohnědá - cibulové slupky
červená - cibulové slupky s octem
hnědá - dubová a ořechová kůra, kávoviny (melta)
oranžovohnědá - ořechové listy
Z cibulových slupek můžete zkusit mramorování (zabalit slupky na vajíčko a uvařit) nebo i batiku různých rostlin."

zdroj a další pěkné počtení: https://vrbice.cz/wp-content/uploads/2011/01/vrbice-duben.pdf